Jo kuukauden kestäneen imetysdieetin ajan minun on tehnyt kamalasti mieli mokkapaloja, mutta kuinka ihmeessä onnistuisi sellaiset ilman kaakaota ja vielä kun melkeen kaikki muukin on kielletty. Lueskelin sitten netistä carob (johanneksenleipäpuu) jauheesta ja siitä kuinka tätä jauhetta voisi käyttää kaakaon korvikkeena leivonnassa. Niinpä ryhdyin tuumasta toimeen ja aloin suunnitella carob-versiota mokkapaloista. Kaivoin esiin tavallisen mokkapalaohjeen ja aloin muuttaa sitä.

Muutettuani reseptin sopivaksi tuli aika tehdä jauhoseos. Sekoitin gluteenittomista jauhoista seoksen, jota voisin jatkossakin käyttää leivonnassa. Noissa kaupan gluteenittomissa jauhoseoksissa kun on usein perunaa.

WP_20150716_017.jpg

Gluteenitonjauhoseos:

250g riisijauhoa

150g maissijauhoa

50g tapiocatärkkelystä

0.5 tl psylliumia

1,5 tl ksantaania

Siivilöin jauhot kannelliseen kulhoon ja sekoitin hyvin. Tästä on sitten helppo kauhoa tarvittava määrä vaaleaa jauhoseosta laivonnaisiin.

WP_20150716_016.jpg

 

Jauhojen sekoittelun jälkeen alkoi mokkapaljojen kokeilu.

Toffeepala/carob-mokkapala (Maidoton, munaton, gluteeniton, perunaton, kaakaoton)

Pohja:

3 dl sokeria

1,5 dl riisimaitoa

225 g kasvismargariinia (sulatettuna)

4 tl leivinjauhetta

3 tl vaniljasokeria

3 rkl carob-jauhetta

4 dl gluteenitonta jauhoseosta (itse käytin 3dl seosta ja 1 dl Teff jauhoa)

Kuorrute:

200 g tomusokeria (peruna-allerginen muista varmistaa ettei ole perunaa)

2 rkl carob-jauhetta

4 rkl sulatettua margariinia

4 rkl kahvia

Sekoita pohjan ainekset hyvin keskenään ja kaada uunipellille leivinpaperin päälle, niin että taikinaa on jokapuolella tasaisesti. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 10 min.

Anna pohjan jäähtyä vähän ja tee kuorrute. Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle.

WP_20150716_019.jpgWP_20150716_027.jpg

Ei paha, mutta ei lähelläkään mokkapalaa. :D Sanoisinko että ennemminkin toffeepaloja nämä ovat ja oikeen kunnolla makeita, eli pienikin pala riittää taltuttamaan makeannälän. Koemaistajatkin olivat sitä mieltä että hyvää on äkkimakeudesta huolimatta.

Tämä nyt oli tällainen oma kokeilun ja kehittelyn tulos, vaikkakin mielestäni ihan onnistunut huolimatta siitä että lopputulos ei ollut se mitä lähdin hakemaan. Ei kai kaakaoa voi millään oikeasti korvata kunnolla (luulisin). Suklaaholisti ei korvikkeisiin tyydy ihan helpolla. Aijon silti kokeilla carob-jauhetta vielä muissakin leivonnaisissa, sillä se oli mielestäni ihan mielenkiintoinen uusi tuttavuus ja kun nyt en sitä kaakaotakaan toistaiseksi saa syödä.