Pidin kotona kutsut ja vaikka itse olin lopulta ainut "ruokarajoitteinen" tein kaikki tarjoomiset gluteenittomiksi, munattomiksi ja sopivatpa ne pähkinäallergisillekin, eikä leipomuksissani vieläkään ole myöskään perunaa. Osan pöydän antimista olenkin tänne jo postannut, mutta nyt keskitytään kakkuihin.

WP_20150824_035.jpg

Vasemmalla vadelmamousse-täytekakku ja oikealla mustikka-juustokakku. Ylhäällä carobpalat ja mokkapalat ja alhaalla Suolainen piirakka, jossa täytteenä Herkkusieniä ja pekonia.

 

Vadelmamousse-täytekakku (gluteeniton, perunaton, munaton (helppo soveltaa myös maidottomaksi))

Pohja:

2 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

4 dl riisijauhoa (osa voi olla täysjuyväriisijauhoa)

0,5 dl sulaa margariinia tai voita

2 dl maitoa tai riisimaitoa/muuta sopivaa nestettä

Lisäksi:

Margariinia ja karkeaa riisijauhoa

1. Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään. Laita taikina karkealla riisijauholla leivitettyyn kakkuvuokaan (halkaisija n. 18-20 cm).

2. Paista uunin alaritilällä 200 asteessa n. 25 min

3. Kumoa ja leikkaa kahteen kakkulevyyn jäähtyneenä. (Kakkupohja on herkästi murenevaa, joten kakkupohjien siirtely on haastavaa)

 

täyte ja kuorrute

2-2,5 dl kermaa tai muuta sopivaa vispiä (esim. soijavispi)

200 g maustamatonta tuorejuustoa tai rahkaa (jos teet maidottoman, korvaa tämä 2 dl sopivalla vispillä)

200 g vadelmia

1,5 dl tomusokeria

3 liivatelehteä

1. Vatkaa kerma tai vispi vaahdoksi ja sekoita siihen tuorejuusto/rahka, vadelmat ja tomusokeri.

2. Liota liivatteita n. 5 min kylmässä vedessä, purista niistä vesi pois ja liuota ne tilkkaan kuumaa vettä sekoittaen.

3. Kaada liivateseos vadelmavaahtoon ohuena nauhana kokoajan vaahtoa sekoittaen.

4. Täytä ja kuorruta kakku vadelmamoussella ja koristele vadelmilla.

 

Mustikka-juustokakku (gluteeniton)

Pohja:

n. 200 g sopivia keksejä (esim. vilhelmiinoja joiden ohje löytyy tästä blogista)

75 g Voita tai margariinia sulatettuna

 

Täyte:

2 dl mustikoita (soseutettuna)

2 dl sokeria

2,5 dli kermaa tai muuta sopivaa vispiä

200 g maustamatonta tuorejuustoa (voi korvata 2 dl maidottomalla vispillä tai n 150 g tofutti creamy smooth soijatuorejuustolla)

6 liivatelehteä

3/4 dl kuumaa vettä

 

1. Murskaa keksit ja sekoita murskan joukkoon sula margariini/voi.

2. Painele keksimurska leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halkaisija n. 20 cm)

3. Vatkaa kerma tai muu vispi vaahdoksi.

4. Notkista tuorejuusto ja sekoita siihen mustikkasose ja sokeri.

5. Sekoita kermavaahto ja tuorejuustoseos.

6. Liota liivatteita kylmässä vedessä, puristele vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan veteen sekoittaen.

7. Lisää liivateseos ohuena nauhana, kokoajan sekoittaen tuorejuusto-kermaseokseen ja kaada seos keksipohjan päälle.

8. Laita kaikku jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Tämä kakku on hyvää myös pakastettuna ja vielä pikkasen kohmeisena.