Olen jo kauan suunnitellut oman ruokablogin kirjoittamista, mutta halusin siihen jotain erityistä.

Leipomista olen harrastanut kuusi vuotiaasta lähtien ja ruokaakin olen tykännyt valmistaa ja kokeilla kaikkea uutta. Olen leiponut kakkuja ja muita leivonnaisia läheisten ja omiin perhejuhliin ja ruuanlaitossa minulle tätkeää ovat hyvät raaka-aineet ja se että mahdollisimman paljon on alusta asti itse tehtyä. Olen ollut itse sitä mieltä että osaan leipoa oikeestaan melkeen mitä vaan, paitsi tavallista pullaa (siitä en koskaan saa sellaista kun haluaisin). Lisähaastetta ruuanlaittoon ja leivontaan on kuitenkin tuoneet erityisruokavaliot, mutta ne ovat myös kiihdyttäneet intoani kokeilla uutta ja onnistua tekemään jotain, joka maistuu hyvältä ja sopii kaikille.

Itselläni ei ol allergioita vain laktoosi-intoleranssi, joka ei nykypäivänä tuo minkäänlaista haastetta ruokahommeleissa. Vajaa viisi vuotta sitten tutustuin kuitenkin erityisruokavalio leivontaan, kun siskolleni syntynyt esikoispoika todettiin moniallergiseksi. Ensin sain testata taitojani imetysdieetillä olevaan siskooni ja myöhemmin itse poikaan. Suurimmat leivontaan ja ruuanlaittoon liittyvät haasteet olivat silloin Maidoton, munaton, perunaton ja lisänä oli vielä paljon vähemmän vaikuttavia ruoka-aineita. Muutama vuosi sitten sain lisähaastetta kokkailuihini, kun tutustuin ystävääni, jolla on viljaton, laktoositon, juurekseton, pähkinätön ruokavalio. Tuo viljattomuus kun oli minulle aivan uusi juttu. Silloin rupesin jo suunnittelemaan blogin kirjoittamista.

Suurin ruokahaaste tähän mennessä iski kuitenkin vasten kasvoja vasta äskettäin. Vajaa naljä kuukautta sitten syntyi meidän esikoispoikamme ja kun pikkuhiljaa alkoi ilmetä vatsavaivaa ja ärhäköitä ihottumia, niin pistettiin minut imetysdieetille pojan allergiaepäilyjen vuoksi. Kiellettyjen lista on tällä hetkellä seuraava: Maito, kananmuna, soija, viljat, peruna ja muut juurekset, tomaatti, mansikka, sitrushedelmät, omena, suklaa, pähkinät ja vältettävä on myös mausteista ruokaa ja lisäaineita. Huh. Haastavaa, mutta toisille arkipäivää. Poika saattaa vielä päästä osasta tai vaikka kaikistakin allergioista ja kun nyt edes varmaksi pikkuhiljaa kokeilemalla selviäisi mikä todella sopii ja mikä ei.

Osa kokkailuistani täällä ovat siis todella moniallergisellekin sopivaa purtavaa ja osa vähemmän allergiselle. Tervetuloa mukaan kokkailemaan, kokeilemaan ja onnistumaan. Koitan postailla uusia juttuja aina kun vauvan hoidolta ehdin kokkailla ja kirjoittaa.

Tässäpä ensimäinen leivontakokeiluni tällä imetysdieetillä. Bongasin reseptin yhdestä blogista ja muokkasin sopivaksi. Ystäväni totesi, että "maistuu ihan keksiltä". :) Mielestäni nämä ovat hyviä.

Vaniljakierre (maidoton, kananmunaton, viljaton, soijaton, perunaton, pähkinätön)

WP_20150715_003.jpg

 
Ainekset :
100 g riisijauhoja
30 g maissitärkkelystä (Maizena)
60 g  tomusokeria (varmista että käyttämäsi tomusokeri on perunaton, jos olet allerginen perunalle)
100 g leipomiseen sopivaa kasvismargariinia
1 tl vaniljasokeria                                                                
2  rkl riisimaitoa
 

1.Sekoita kuivat aineet (riisijauho, maissitärkkelys ja vaniljasokeri) keskenään (siivilöi ettei jää paakkuja)

2. Vatkaa margariini ja tomusokeri vaahdoksi

3. Lisää kuivat aineet ja riisimaito voiseokseen ja vatkaa sekaisin.

4. Laita taikina pursotinpussiin ja tee uunipellille leivinpaperin päälle haluamasi näköisiä kierteitä

5. Paista uunin keskitasolla 180 asteessa n.11-13 min, niin että reunoihin tulee kauniin ruskeaa väriä. Anna jäähtyä uunipellillä ja nauti.

Voisin kuvitella että mausteeksi sopisi myös kardemumma tai kaneli.