Sitä voi kokeilla kaikenlaisia hienoja ja erilaisia jauhoja ja seoksia ja mausteita ja eksoottisia reseptejä, mutta usein huomaa että ihmisille uppoaa parhaiten tuttu ja turvallinen ja joku ihan tavallinen herkku tai ruoka. Huomasin että tuo carob-jauhe sai aikaan allergisen reaktion meidän pikkumiehessä ja epäilys minulla on myös tapiocasta ja maissikin on tällä hetkellä varmuuden vuoksi poissa käytöstä, kun altistetaan viikon verran poikaa maidolle, eikä toivota oireilua muusta, että maidon vaikutus varmasti huomattaisiin.

Minun rupesi tekemään mieli jotain tavallisen hyvää pikkuleipää ja niinpä kaivoin esiin wilhelmiinojen reseptin ja muokkasin sopivaksi. Tähän samaan laitan myös aijemmin kokeilemani kauralastujen ohjeen, joka sekin on tavallisesta kauralastuohjeesta muokattu.

 

Wilhelmiinat (maidoton, munaton, gluteeniton, perunaton)

WP_20150723_008.jpg

Maukas ja rapsakka peruskeksi, joka maistuu ja sopii lähes kaikille.

 

200 g margariinia (tai voita jos maito käy)

2 dl sokeria

2 rkl siirappia (käytin tummaa)

5 dl riisijauhoa

1 rkl vaniliinisokeria ( tai vaniljaa)

2 tl ruokasoodaa

 

1. Vatkaa rasva, sokerit ja siirappi vaahdoksi (itse sekoittelin ainekset vaan kunnolla lusikalla, ettei pikkumies herää)

2. Sekoita jauhot ja ruokasooda keskenään ja lisää rasvaseokseen. Sekoita hyvin.

3. Tee taikinasta leivinpaperilla peitetylle pellille tankoja ( n. 1,5-2 cm halkaisija ) ja jätä kunnon leviämisvara ( tein kolme tankoa yhdelle pellille ).

4. Paista uunin keskitasossa 175 asteessa n. 15 min.

5. Leikkaa kuumana tangot vinottain viipaleiksi ja anna jäähtyä pellillä.

 

Kauralastut (maidoton, munaton, gluteeniton, perunaton)

WP_20150702_020.jpg

Siirappisen maukkaat. Lapsena pyysin äitiä tekemään pelkkää kauralastutaikinaa, koska sekin on niin hyvää.

 

75 g margariinia (sulatettuna)

1 dl kaurahiutaleita (myös muut hiutaleet esim. tattari käy, jos kaura ei sovi)

1 dl  jauhoja (käytin Teff-jauhoja)

1 dl sokeria

( 2 rkl riisimaitoa, kaurakermaa, tms. )

2 rkl siirappia

1/4 tl leivinjauhetta

 

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nostele taikinasta nokareita leivinpaperilla päällystetylle uunipellille lusikoiden avulla (jätä reilusti leviämisvaraa). Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 5 min tai kun ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä leivinpaperilla.